De sauna in het rood

Iedereen heeft er vast wel eens een keer ingezeten: een sauna. Ze zijn vaak te vinden in luxueuze spa’s of bij zwembaden. Sommige luxehotels bieden ook een sauna als voorziening aan en soms zie je het ook op luxe campings of luxe vakantiehuisjes. Toch weten veel mensen niet dat er verschillende soorten sauna’s zijn, waarvan een de infrarood sauna. Maar wat is precies zo’n infrarood sauna? En hoe werken deze sauna’s precies?

Wat is infraroodstraling?

Het stralingsspectrum van fotonen is zeer groot. Hetgeen van dat spectrum dat wij kunnen zien noemen wij het zichtbare licht. Hiermee kunnen wij objecten waarnemen en de kleuren daarvan van elkaar onderscheiden. Als je verder omhoog gaat in dat spectrum, voorbij de blauwe kleur die we kunnen zien, kom je in het ultraviolette deel spectrum terecht. Ultraviolette straling heeft een hele hoge energie. Als je juist verder omlaag in het spectrum gaat, voorbij de rode kleur die wij kunnen waarnemen, kom je bij de infraroodstraling terecht. Deze straling kunnen wij niet zien en heeft een relatief lage energie. Deze straling is niet zo gevaarlijk door de lagere energie vergeleken met UV-straling.

Waarom infrarood in de sauna?

Door de lagere energie van het infrarood is het veel minder gevaarlijk om een ruimte op te warmen met dit soort straling. Het kan gecontroleerd en is minder schadelijk voor het lichaam van degenen die de sauna gebruiken. De straling warmt de ruimte en de dingen in de ruimte, zoals het hout en de mensen zelf, langzaam op naar een graad of 60. Deze temperatuur is voor de meeste mensen redelijk, maar veel hoger moet je niet gaan. Infraroodstraling is vergeleken met opwarming door middel van stoken veel efficiënter, aangezien er veel minder energie verloren gaat door de gerichte straling. Infraroodstraling als verwarming heeft dus een hoger rendement en is daarom voordeliger voor zowel de eigenaar van de sauna, als voor het klimaat.